Plasma TV

LCD of Plasma?

Wat is nou de beste keuze om te maken? een LCD of plasma televisie? Veel mensen tasten in dit geval volledig in het duister. Hier kunt u wat handige informatie vinden wat betreft deze twee keuzemogelijkheden. het wordt U ook ten zeerste aangeraden om eerst wat (uitgebreid) onderzoek te doen naar het type TV wat u van plan bent te kopen. het zou toch zonde zijn als U veel geld neer gaat leggen voor iets wat U eigenlijk helemaal niet wilde hebben.

Techniek

Plasma televisies zijn, net zoals LCD TV´s, vrijwel altijd plat en vrij dun. Het verschil zit hem in de technologie die wordt gebruikt om beelden en kleuren tot stand te brengen. Bij LCD TV´s wordt dit gedaan door middel van vloeibare kristallen (Liquid Crystal Display) in de kleuren rood, groen en blauw. deze kristalletjes kunnen de draairichting van licht veranderen en hiermee dus een bepaalde hoeveelheid doorlaten/tegenhouden. Het licht dat hiervoor nodig is komt bij LCD TV’s van zogenaamde CCFL lampen die in het toestel zitten. Deze zijn meestal vrij groot en verbruiken (relatief) wat meer energie ten opzichte van bijvoorbeeld led-lampjes.

Bij plasma toestellen wordt het beeld op een heel andere manier gemaakt, namelijk door gasontlading. Net zoals in een tl-buis zit er een zeer kleine hoeveelheid gas in elke pixel op het scherm. Als het gas in aanraking komt met een elektrisch stroompje gaat het licht uitzenden in een bepaalde kleur. Aangezien dit een vrij complexe technologie is het moeilijk om kleine plasma schermen te maken, daarom vindt U over het algemeen geen plasma schermen kleiner dan 1 meter diagonaal. Een ander belangrijk punt waar op gelet moet worden is het gevaar voor inbranden. Omdat het gas tijdens de ontlading vrij heet wordt bestaat er een kans dat deze hitte het scherm kan verschroeien. Dankzij de nieuwste technologieën is deze kans tegenwoordig een stuk kleiner geworden, maar helaas nog wel aanwezig.

Voordelen en Nadelen

Hier even in het kort de voordelen en nadelen van plasma TV’s ten opzichte van LCD’s. Plasma TV’s hebben over het algemeen een scherper en helderder beeld dan LCD TV’s. Ook is de kijkhoek beduidend groter en in tegenstelling tot LCD’s hebben Plasma televisies geen responstijd waardoor het beeld, ook bij snelle bewegingen altijd haarscherp is. Plasma toestellen gebruiken echter meer energie, worden veel warmer dan dan LCD televisies en zijn over het algemeen, mede door de grootte, een stukje duurder dan andere toestellen.

 

PD9waHAgcXVlcnlfcG9zdHMoJ2NhdD0yNicpOyA/Pg==