3D TV

3D Televisie

Het tijdperk van 3D films en games breekt langzaam maar zeker aan. U heeft er vast wel eens wat over gehoord, de levensechte beelden die zo uit Uw TV lijken te knallen. Allemaal heel leuk en aardig, maar hoe zit dat nou precies? Hier vindt U wat handige en duidelijke informatie over de huidige 3D TV’s.

3D technologie

Het zien van 3D op een beeldscherm werkt met hetzelfde principe als onze ogen en hersenen een drie-dimensionaal beeld creëren, waardoor we diepte kunnen zien. Als U bijvoorbeeld naar een boom kijkt, dan krijgt het linkeroog een net iets ander beeld binnen de het rechteroog, omdat ze een stukje uit elkaar staan. De twee ‘verschillende’ beelden komen de hersenen binnen en deze maken daar weer één (drie-dimensionaal)beeld van.

Bij 3D TV’s heb je meestal een speciaal brilletje nodig om het gewenste effect te verkrijgen. Vroeger werden de brilletjes met gekleurde plastic ‘glazen’  gebruikt, tegenwoordig is men over het algemeen overgestapt naar een iets modernere variant. Er zijn echter ook TV’s die het mogelijk maken om zonder een bril 3D beelden te kunnen zien. Het nadeel hiervan is dat het noodzakelijk is om in bepaalde positie voor de TV te zitten. Maken je ogen een te grote hoek met het scherm dan gaat het effect verloren. Zulke TV’s zenden namelijk 2 verschillende beelden tegelijk uit, een naar het linker- en een naar het rechteroog.

Waarom een 3D TV?

Het antwoord is vrij simpel: omdat het gaaf is! Als U zelf ooit een 3D film heeft gezien dan snapt U meteen waarom 3D zo geweldig is, het lijkt net alsof de beelden uit het scherm komen. Maar voor wat hoort wat. Aangezien de 3D TV’s nog in de kinderschoenen staan, hebben ze meestal een vrij dik prijskaartje. Maar ook hier zal, naar mate de tijd vordert, verandering in komen.